Amit tudni érdemes a porckorong eredetű fájdalomról

Az orvosi szakirodalom a porckorong eredetű fájdalmat discogén fájdalomnak hívja. Ez a leggyakoribb, erről érdemes a legtöbbet tudni. Oka a porckorong kopásában rejlik.porckorongserv-10

Hogyan alakul ki?

A porckorong kocsonyás magból és rostos külső gyűrűből áll. Ahogy telnek az évek, a porckorong anyagcseréje romlik, víztartalma, így rugalmassága és teherbíró képessége is csökken. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy sérülések -orvosi kifejezéssel élve haránt berepedések – keletkeznek rajta.

A porckorong-degeneráció pontos folyamatát ugyan már jól ismerjük, de annak biokémiai okait még nem. Az nyilvánvaló, hogy bonyolult anyagcsere-folyamatok vezetnek ide, melyekben szerepet játszik a csigolya zárólemezének csökkent tápanyagszállító képessége, a porckorongban kialakuló csökkent víztartalom, illetve a savas vegyhatás is.

Gyulladáskeltő anyagok (zömmel prosztaglandinok) szabadulnak föl a porckorong állományából, amelyek önmagukban is fájdalmat keltenek. Ezért kell gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedni a fájdalom kialakulásakor, és nem csak fájdalomcsillapítókat.

A kialakuló mikrosérülések lassanként behálózzák a porckorongot, amely idővel tönkremegy, nem tudja betölteni rezgéscsillapító-stabilizáló szerepét, és a szegmentum (tehát az egymáshoz kapcsolódó két csigolya és a közte lévő porckorong) – amely eddig feszes rendszert alkotott – „lötyögni” kezd és instabillá válik.

Ez a mikroinstabilitás is okozhat fájdalmat. Ilyenkor a csigolyák melletti kisízületek túlzottan megfeszülnek, ami ugyancsak fáj. A szervezet stabilizálni igyekszik a fájdalmas területet, és ún. csőröket növeszt a szomszédos csigolyák felé, amelyek a röntgenfelvételeken is jól látszanak.

Gyakran kérdezik a betegek, hogy ha eltávolítanánk a csőröket, elmúlna-e a fájdalom. Mint látjuk, nem, sőt rontanánk a helyzeten. Amikor az egymáson lévő csigolyák összecsontosodnak, megszűnik a porckorong eredetű fájdalom, ahogy a porckorong maga is. Ilyenkor viszont a beszűkülő gerinccsatorna nyomhatja az idegeket, és ez okoz fájdalmat. Ezt a folyamatot nevezik a „szegmentum lassú halálának”, és kb. 10-15 évig tart.

A porckorongsérv

A szegmentum lassú halálával szemben a „gyors halálát” porckorongsérvnek nevezik. Latinul discus hermának hívják, a köznyelv kissé helytelenül gerincsérvnek is nevezi. Ilyenkor a porckorongon megjelenő berepedések meggyengítik a rostos gyűrűt, és a belső, kocsonyás rész robbanásszerűen türemkedik a gerinccsatornába.

A kiboltosulásnak (némi egyszerűsítéssel) különböző fokozatai vannak:

  • Kiboltosulás (protrusio). Ilyenkor a porckorong egy része bedomborodik a gerinccsatornába, de egybefügg a porckorong állományával, még képes visszahúzódni.
  • Sérv (hernia). A kitüremkedő darab jól körülhatárolt, és nem képes visszahúzódni. Amennyiben átjut a hosszanti szalagon, kiszakadt porckorongsérvről beszélünk. A kiszakadt darab el is vándorolhat eredeti helyéről. Ezt nevezzük sequesternek.

A panaszok súlyossága összefüggésben lehet a porckorong kiboltosulásának típusával, de nem szükségszerűen van így. Egy nagyméretű kiboltosulás (protrusio) súlyosabb tüneteket okozhat, mint egy kicsi vagy jó helyzetben rögzült sérv. A porckorongsérv által kiváltott panaszok egyaránt származhatnak magától a porckorongtól és az idegektől is, hiszen a kitüremkedett darab nyomhatja a kilépő ideggyököt is.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]